Eteriska oljor extraheras från växters kronblad, löv, bark och rötter och erbjuder ett naturligt botemedel mot stresskänslor. Detta kan vara fördelaktigt om du regelbundet känner dig stressad och inte vill förlita dig på medicin, eller om du vill ha kortvarig hjälp vid situationer som en tentamen eller en intervju.

5 eteriska oljor som hjälper vid stress

Det finns många eteriska oljor som kan hjälpa till att lindra stresskänslor, och var och en av dem riktar sig mot olika stressutlösare. Valet kan vara överväldigande, så här är 5 av de bästa eteriska oljorna mot stress:

 1. Lavendelolja
  Lavendel är en av de mest populära eteriska oljorna. Lavendelolja har många fördelar, bland annat genom att främja lugn och avkoppling. Den kan hjälpa till att återställa ditt nervsystem och hjälper till att få inre frid, sömn, mot rastlöshet, irritabilitet, panikattacker, nervös mage och allmän nervös spänning.Som stresslindrare är den en av de mest lugnande oljorna att använda.
 2. Rosenolja
  Rosens eteriska olja har en omisskännlig doft och kommer näst efter lavendel när det gäller stresslindring. Rosenolja används av många för att lindra ångest, depression, panikattacker, sorg och chock. Den är en upplyftande eterisk olja som ger ökad mental styrka och får dig att känna dig mer självsäker.[1]
 3. Kamomillolja
  Kamomill har en fridfull och lugnande doft som kan hjälpa till att reducera ältande, ångest och oro. Kamomillolja är särskilt bra på att lindra stress och spänningar och främjar en god natts sömn.
 4. Frankincenseolja
  Med sin exotiska doft uppmuntrar Frankincense känslan av inre fred genom att främja lugn och avkoppling. Den bidrar till att minska stresskänslor och dess associerade symtom, till exempel huvudvärk och ytlig, snabb andning.
 5. Vaniljolja
  Låt gamla minnen väckas till liv när du andas in eterisk vaniljolja. Vaniljolja kommer att lugna ditt sinne och hjälpa dig att tänka klarare. Den är naturligt rogivande, antidepressiv och lyfter ditt humör.[2] För många människor påminner aromen om att äta glass som barn.

Så här lindrar eteriska oljor stress

Eteriska oljor innehåller små molekyler som snabbt absorberas av kroppen. Denna snabba absorption innebär att du kan känna oljans verkningar inom 20 minuter.

Inandning
Inandning av dofter från eteriska oljor stimulerar olfaktoriska nerver i näsan. Dessa nerver kommunicerar sedan med det limbiska systemet i din hjärna.

Det limbiska systemet, ofta känt som den “emotionella delen av hjärnan”, är direkt kopplat till andra delar av hjärnan som styr hjärtfrekvens, blodtryck, andning, minne, stressnivåer och hormonbalans.

Det är därför vårt luktsinne är så nära kopplat till vår känslomässiga respons och vårt humör, och varför vissa luktar påminner oss om tidigare erfarenheter.

Genom huden
Eteriska oljor kan även appliceras på huden, antingen via en kräm eller en bärarolja, såsom söt mandelolja eller olivolja. Oljans små molekyler diffuseras snabbt in i blodomloppet och bärs genom hela kroppen, lindrar muskelspänning och generell värk som orsakas av stress.

Kom ihåg: alla eteriska oljor kan inte appliceras direkt på huden, de måste först blandas med en bärarolja för att spädas ut. Detta gör det också lättare för huden att absorbera dem. Gör alltid ett plåstertest först med en ny olja du provar.

Prova själv

Här är några enkla sätt att få de lugnande effekterna av din eteriska olja:

 • Placera några droppar på en servett och andas in doften för en snabb, lugnande lindring
 • Blanda med vatten i en sprayflaska för en lugnande spritz (prova att spreja en halsduk och bär den med dig hela dagen)
 • Häll ett par droppar i ditt bad för en varm och avkopplande blötläggning
 • Droppa lite på din kudde för en vilsam nattsömn
 • Använd en diffusor för långvarigt lugn runt ditt hem
 • Blanda med en bärarolja eller oparfymerad body lotion för att massera spända muskler
 • Undrar du vilken eterisk olja som passar dig? Välj den doft du tycker mest om – det här är din kropps sätt att berätta vad som är rätt för dig.

[1] https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-rose-essential-oil.html
[2] https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/vanilla-essential-oil.html

victor

Author victor

More posts by victor