Här på Holland & Barrett kan vårt breda utbud av högkvalitativt sportprotein och vår expertis hjälpa till att stödja din hälsosamma livsstil och öka dina prestationsmål.

Ord: Liz Dodd – kvalificerad personlig tränare och Holland & Barrett Social Media Manager hon vet ett par saker om att hålla sig frisk och hälsosam.

Män, kvinnor, gravida, vegetarianer, veganer, gamla, unga – protein är bra för alla!

Låt oss börja med att skingra en av de största myterna om protein som förekommer där ute: vi har goda nyheter för alla kvinnor. Om du konsumerar mycket protein, antingen via din kost eller via proteinshakes, proteinbars osv., kommer du definitivt inte att svälla upp som en man. Den muskeltillväxt som män upplever när de tränar beror på ett manligt tillväxthormon som du kanske har hört talas om: testosteron … inte protein.

Så vad exakt är protein?

Protein är helt enkelt byggstenarna i våra celler och vår kroppsvävnad. Det består av 20 aminosyror, varav 12 tillverkas av kroppen och de andra 9 erhålls genom att äta mat som gröna grönsaker, linser, bönor och proteinprodukter som shakes och bars.

Varför är protein bra för dig?

Protein är inte bara viktigt för hälsan – det finns särskilda fördelar med att försäkra sig om att proteinintaget är det du behöver, särskilt om du tränar. Dessa är:

Muskelåterhämtning
Protein hjälper dina muskler att återhämta sig. Dina muskler kan känna av effekten av träning i upp till 24 timmar efteråt, så det är viktigt att förse dem med aminosyror som kan reparera eventuella skador och fylla på med energi.

Kaloriförbränning
Proteiner tar längre tid att smälta och kräver därför mer energi (kalorier) än kolhydrater och fetter för att brytas ner. Av denna anledning tappar människor på högproteindieter ibland mer vikt än de med lägre proteinintag.

Aptitkontroll
Protein tar längre tid att smälta, så det får dig att känna dig mätt längre. Om du upptäcker att du känner dig hungrig under dagen kan ett ökat proteinintag göra så att du inte känner dig sugen på mat lika ofta.

Immunitetsförstärkning
Protein består av de 20 aminosyror som kroppen behöver för tillväxt och reparation. Forskning har visat att vissa av dessa aminosyror kan vara viktiga för immunfunktionen och att en lågproteindiet kan leda till ett minskat antal immunceller, minskad produktion av antikroppar och bidra till andra immunitetsproblem[1].

 

[1] http://aminoacidstudies.org/immune-system/