D

-vitaminen i din kropp är faktiskt ett hormon, inte en vitamin. Förvirrad? Var inte det!
Här är kort om D-vitamin.

När din kropp mottar D-vitamin (från solljus, mat eller kosttillskott) förvandlar kroppen D-vitaminen till ett hormon. Detta hormon kallas aktiverat D-vitamin eller kalcitriol, men du behöver inte känna till den exakta processen. Du behöver bara förstå hur viktigt D-vitamin är för din hälsa och ditt välbefinnande.

Kroppen tillverkar omkring 90 % av det D-vitamin som den behöver. Detta kan bara ske när din hud får tillräckligt med direkt UV-ljus från solen. De övriga 10 procenten av ditt D-vitaminintag kommer från livsmedel som är rika på detta vitamin. Om du inte får mycket solsken, eller om du vanligtvis täcker dig med kläder, kommer ett D-vitamintillskott att hjälpa dig.

Hur kan solljus ge oss D-vitamin?

När vi får solljus på vår hud producerar vår kropp ett ämne som kallas kolekalciferol. Levern och njurarna omvandlar sedan detta till kalcidiol och därefter till kalcitriol. Kalcitriol (den aktiva formen av D-vitamin) är det som din läkare skulle mäta för att bedöma dina D-vitaminnivåer.

Det finns tre sätt att få tillräckligt med D-vitamin:
Från livsmedel, från ett bra D-vitamintillskott och från tillräckligt med solljus på huden.

Under soliga månader kan din kropp producera överskott av kalcidiol. Men det slösas inte bort. Eventuellt överskott lagras i kroppsfettet så att de finns som reserv om det uppstår brist i kroppen.