Det gör att en av fem personer i Storbritannien ständigt håller utkik efter närmaste toalett, men vad är IBS nu egentligen? Vi tog en närmare titt på detta allt vanligare tillstånd och hur det påverkar matsmältningssystemet.

Vad är IBS och vem blir drabbad?

IBS orsakar skov med magont, uppblåsthet, diarré och förstoppning. Dessa skov kommer och går och kan vara från några dagar till några månader varje gång. IBS är ett livslångt tillstånd som oftast först påverkar personer mellan 20 och 30 år. Kvinnor är två gånger mer benägna att drabbas än män, och vissa personer upplever svårare symtom än andra.

Vad utlöser IBS och vad är orsaken?

Den exakta orsaken till IBS är fortfarande okänd, men det anses att stress, tarmar som är smärtkänsliga och matsmältningsproblem kan kopplas till tillståndet. Under perioder av stress upplever många personer med IBS att det blommar upp. Vissa livsmedel kan även utlösa IBS. Dessa är olika för varje person, men mousserande dryck, fet mat, alkohol, choklad och koffein är de vanligaste.

Tecken på att du kan lida av IBS:

Förändringar i tarmvanorna
Växlingar mellan förstoppning och diarré. Det kan också kännas i dina tarmar som att de inte har tömts helt efter att du varit på toaletten.

Magsmärta eller obehag
Allt från en dov värk till skarpa smärtor eller kramper, det blir vanligtvis värre efter att du har ätit och känns bättre efter att du har varit på toaletten.

Uppblåst mage
Du känner dig ofta uppblåst och magen ser svullen ut, särskilt på kvällen.

Omåttlig väderspänning
Förorsakas av kvarvarande gaser som resulterar i uppblåsthet och mer släppande av väder än vanligt.

Ett plötsligt, akut behov av att gå på toaletten
Personer med IBS måste ibland snabbt kunna hitta en toalett.

Slem i avföringen
Ibland blandas slem med avföringen. Vid andra tillfällen kommer endast slem vid ett toalettbesök.

Problem med blåsan
Personer med IBS kan behöva urinera oftare än vanligt. Ibland kan de vakna mitt i natten för att behöva urinera och det kan ofta vara svårt att tömma blåsan helt.

Känna låg energi
IBS orsakar ofta brist på energi och de drabbade känner sig trötta och slutkörda.

Hur behandlas IBS?

IBS kan inte botas, men förändringar i kost och livsstil kan hjälpa till att lindra symtomen. Lär dig vad som sätter igång symtomen och lär dig att undvika detta. Sänkta stressnivåer, regelbunden träning, regelbundna måltider och tillsatt probiotika i din kost kan också hjälpa till att lindra symtomen. Det finns även flera receptfria och receptbelagda läkemedel tillgängliga för att behandla tillståndet.

De flesta IBS-symtom är långvariga. och kan innebära tillfälliga attacker som är mer allvarliga. Om du märker av ovanstående symtom, kontakta din allmänläkare för att prata igenom problemen och diskutera behandlingen.