Från produkter som blekningstandkräm till detox-ansiktsmasker är aktivt kol den senaste ingrediensen som tagit skönhetsvärlden med storm. Det fina, svarta pulvret är tillverkat av behandlat träkol som ger pulvret utmärkta absorberande egenskaper och är dessutom helt smaklöst och luktfritt.

Här är 6 sätt att utnyttja fördelarna:

Borsta bort fläckar på tänderna med aktivt kol

Du kan avlägsna tandnedbrytande plack med hjälp av aktivt kol genom att försiktigt borsta med en enkel pasta, gjord av två kapsyler kol och lite vatten. Alternativt kan du testa tandkrämen Georganics Remineralising Toothpaste Charcoal, som har tillsatt tandvänligt kalcium.

Efter två minuters borstning skölj väl, för att avlägsna eventuellt kvarvarande pulver.

Vitalisera din hud med en djuprengörande kolansiktsmask

Blanda en tesked aktivt kol med en tesked varmt vatten och en aning Manukahonung och applicera på ansiktet. Låt torka i upp till 10 minuter, skölj därefter bort för renare, mjukare hud och porer.

Ta bort produktrester i hår och hårbotten naturligt

Töm en kapsyl aktivt kol i ditt favoritschampo för att varsamt bli av med mjäll, kvarvarande hårprodukter och olja. Tvätta bara ditt hår som vanligt och skölj noggrant innan konditionering.

Aktivt kol som bodyscrub

Ett varsamt avlägsnande av döda hudceller hjälper till att hålla huden mjuk och len.

För att skapa en hemmagjord bodyscrub blandar du bara tre kapsyler aktivt kol med grovt havssalt och kokosnötsolja i en skål. När är allt blandat tar du en dusch och masserar kroppen med blandningen, innan du sköljer av med varmt vatten.

Använd aktivt kol för att lindra myggbett och bistick

Vid bistick eller insektsbett kan aktivt kol lindra irritationen. Klappa försiktigt in en pasta gjord av aktivt kol blandat med vatten för att få ner svullnaden och lindra smärtan eller klådan. Täck med ett plåster eller bandage och lägg på nytt vid behov.

Håll dig fräsch med hemgjord deodorant

Oroar du dig över kemikalierna i antiperspiranter? Aktivt kol blir en effektiv, giftfri och naturlig deodorant. Blanda fyra matskedar smält kokosolja med 100 gram bikarbonat, 100 gram majsmjöl och två teskedar aktivt kol.

Förvara deodorantkrämen i en sluten behållare. När blandningen har svalnat och hårdnat gnuggar du in en mängd stor som en under armarna i duschen.

Få mer hälso- och skönhetsrådgivning i vår Health Hub!