Du kanske känner att du är den mest upptagna kvinnan i världen men du behöver fortfarande sköta din dagliga hudvård, även om du bara har fem extra minuter varje morgon och kväll.

Hitta din hudtyp

Det finns fem olika hudtyper och var och en har lite olika behov. De produkter du väljer beror på om du har fet, normal, torr, kombinationshy eller känslig hy. Om du till exempel har fet hy måste du undvika produkter som innehåller olja, eftersom det gör att ditt ansikte ser blankare ut och blockerar dina porer, vilket kan leda till akneutbrott. Hormonförändringar, dina stressnivåer och din kost kan också påverka hudens tillstånd.

Av de fem olika hudtyperna är normal hy det mest önskvärda, eftersom den är lättast att hantera och ser bra ut hela tiden. Om du har normal hy kommer den att vara mjuk vid beröring och du kommer inte ha feta eller torra områden, därför kommer du inte att vara utsatt för akne eller fjällningar.

Få grunderna rätt

Varje morgon och kväll måste du börja med att tvätta ansiktet med varmt vatten. Du behöver rengöring som är utformad för din hudtyp, och när du tvättar dig ska du massera din hud i uppåtgående rörelser. Detta hjälper till att stoppa rynkbildning. När det gäller att skölja, se till att du använder en ny, varm och mjuk handduk och att du inte missar några områden i ansiktet. Därefter ska du ska använda en fuktig bomullsrondell för att applicera alkoholfri toner i ansiktet.

Ta dig tid att massera in en fuktkräm och gå aldrig någonsin och lägg dig medan du fortfarande bär smink. Om du kan, undvik ansiktsservetter eftersom de kan irritera huden. För att hålla dina hudvårdsprodukter så fria från bakterier som möjligt, försök att tvätta dina makeupborstar en gång i veckan och se till att alltid stänga locken på dina produkter, även om du har bråttom.

Är du utomhus så är solkräm ett måste. Det är viktigt skydda din hud mot solens skadliga UV-strålar året runt. Det rekommenderas att du väljer en solkräm med minst faktor 15 och med ett UVA-betyg på 4 eller 5 stjärnor. Solskador kan öka risken för hudcancer och får huden att åldras i förtid.

Det är viktigt att komma ihåg att dricka mycket vatten hela dagen igenom, eftersom din hud behöver vara väl hydrerad. Om du kan, försök att lägga en ansiktsmask en gång i veckan. Det finns gott om naturliga ansiktsmasker som du kan välja mellan och de kommer att ge huden ett rejält lyft.

Överdriv inte

I jakten på en hälsosam, glödande hud är det lätt att hudvårdsrutinerna bär iväg. Men när det gäller hud kan appliceringen av produkt efter produkt vara kontraproduktiv. Hur kan du se till att din rutin inte är för mycket? Det är viktigt att förstå de viktigaste tecknen på överdriven hudvård:

Att skrubba allt för ofta förorsakar fet hud
Överskrubbning är ett vanligt misstag som görs av dem som hoppas kunna bekämpa fet hy, men att bara skrubba på kan få motsatt effekt. Att skrubba allt för ofta eller för grovt kan faktiskt göra din hud fetare. När du polerar bort hudens skyddsskikt och alltför många av dess nödvändiga oljor producerar din kropp ännu mer olja för att kompensera. Så nästa gång du tar fram din ansiktsscrub, kom ihåg att fet hud bara behöver exfoliering två gånger i veckan.

För många produkter kan orsaka rodnad och irritation
Om du tycker att din hy ofta ser röd eller inflammerad ut kan det vara ett tecken på att du använder vissa produkter för ofta eller i för stora mängder. Överbelastning av huden med stark tvål eller elaka ingredienser kan orsaka hudirritation då huden reagerar på varje produkt.

För många produkter kan leda till fläckig hy
Överanvändning av rika, tunga produkter betyder att du ibland kan uppleva en ökning av fläckar, pormaskar och akne. Även om dessa produkter hjälper till att behålla fukten i huden, så kan de även täppa till porer och orsaka utbrott. I stället ska du välja icke-komedogena produkter som är mindre benägna att blockera porer.

Påfyllning av för mycket fuktkräm kan orsaka fetare hud
Även om fuktgivning är ett viktigt inslag i hudvårdsrutinen, så är det viktigt att välja rätt produkt för din hudtyp. Om din hy känns fet eller oljig efter appliceringen av fuktighetskräm kan det vara klokt att byta din nuvarande produkt mot en lättare eller oljefri variant. Konsultera en hudvårdsexpert, som hjälper dig att identifiera din hudtyp och att välja de produkterna som funkar bäst för just dig.