Ett vitt leende är ett tecken på god hälsa och ses dessutom alltmer som en symbol för rikedom och framgång. Så mycket som 75 % av människorna i Storbritannien vänder sig numera till tandläkaren för att få en tandblekningsbehandling och två nyanser vitare tänder[1].

Problemet med många av de mer vanliga tandblekningsmetoderna är dock att dessa använder sig av kemikalier, blekmedel och syrliga metoder, vilket kan orsaka långvariga skador på tandemaljen. Och sådana metoder tilltalar ju inte alla.

Vill du skydda dina tänder och få ett naturligt vitare leende? Här kommer våra bästa tips!

Hälsosamma vanor för att slippa missfärgningar på tänderna

Det första steget för att få vitare tänder är att skydda dem mot sådant som kan ge fläckar på tänderna.  Ät mat som är bra för dina tänder.
En hälsosam kost hjälper kroppen att producera stark tandemalj, inkludera därför t.ex. mer gröna grönsaker (kål, spenat), ost, mandel och sockerfri yoghurt i din kost.

Knapriga frukter och grönsaker gör tänderna friskare och starkare. De stärker tandköttet och ökar salivproduktionen, vilket dödar munhålans bakterier. Prova äpplen, morötter eller selleristavar –  hälsosamma mellanmål som dina tänder kommer att älska. Den fibrösa konsistensen rensar bort fläckar från dina tänder när du tuggar. Jordgubbar kan också göra dina tänder vitare. Jordgubbar innehåller äppelsyra, ett enzym som gör tandytan ren och hjälper till att hålla tänderna vitare.

En bra tandborstningsrutin vid rätt tidpunkt kan göra stor skillnad. Om du borstar för tidigt innan eller efter att ha ätit eller druckit riskerar du mer infärgning av tandemaljen. Drick lite vatten och vänta minst 30 minuter mellan att äta eller dricka och att borsta tänderna.

Byt till sockerfri tuggummi om du gillar tuggummi eller minttabletter. Vissa tuggummin och minttabletter innehåller mycket socker, som skadar dina tänder (särskilt om du äter dem varje dag). Leta istället efter tuggummin eller uppfriskande minttabletter sötade med Xylitol, ett sötningsmedel med mycket få kalorier som motverkar syraproduktionen och skyddar tandemaljen.

Bleka dina tänder på ett naturligt sätt

Växtbaserade ingredienser
Glöm hårda kemikalierna och blekmedel och välj en naturligt blekande tandkräm, som använder skonsamma, rengörande växtingredienser för att fräscha upp dina tänder. AloeDent tandkräm innehåller Aloe Vera som skyddar tandköttet. Tandkrämen innehåller också andra naturliga ingredienser såsom eteriska oljor och ger naturligt blekare tänder utan att emaljen utsätts för slitage.

Aktivt kol
Vill du ha vitare tänder? Använd koltandkräm! Visste du att du aktivt kol bleker dina tänder på ett naturligt sätt? Det kan verka konstigt att använda ett svart pulver för att främja vitare tänder, men det här helt naturliga botemedlet fungerar verkligen! Aktivt kol är en högabsorberande substans som avlägsnar bland annat tanniner som finns i kaffe, te, tobak m.m. och som missfärgar tänderna. Den naturliga tandkrämen Ecodenta innehåller aktivt kol samt andra naturliga ingredienser som bleker, skyddar och rengör dina tänder.

Oljebehandling
Oljebehandling är en gammal naturlig lösning för vitare tänder och en hälsosammare mun. Oljebehandling har sina rötter i den indiska läkekonsten ayurveda. Man använder helt enkelt en naturlig olja för att rengöra och skydda tänderna och tandköttet. I princip kan man använda vilken olja som helst, men de flesta experter föreslår kokosolja, på grund av kokosoljans antibakteriella egenskaper. Oljebehandlingen innebär att man sköljer runt oljan i munnen, precis som vanlig munskölj. Detta gör du dock under upp till ca 20 minuter. Den här rutinen kan ta lite att vänja sig vid, så bygg på från några minuter tills du har bakat in det i dina morgon- eller nattrutiner. Kan du inte vänja dig vid oljebehandling, prova då t.ex. en munskölj som innehåller olja eller aktivt kol.

[1] http://www.femalefirst.co.uk/health/the-power-of-a-white-smile-286820.html#ixzz4hz27BohR